Kies uw taal: English Nederlands

Voka Ondernemers

nieuws 29.01.2021

In de markt van de outsourcing heeft Emmanuel Bekaert zich in een half decennium quasi onmisbaar gemaakt. Met rechterhanden Sophie Vangheluwe (COO) en Trui Goderis (sales director) helpt hij bedrijven in hun zoektocht naar technische profielen. Dat gebeurt via de vennootschappen Maxicon en Absolute Jobs, die ressorteren onder de familiale spilholding AM Group. Bekaert krikte in 5 jaar tijd het aantal werknemers op zijn payroll op van één tot 175. Langs de ringweg in Roeselare nam hij zopas een state-of-the-art hoofdkwartier in gebruik, goed voor een investering van 4,5 miljoen euro.

VOKA21_02_Maxicon6676_LR.jpg
Alles draait rond communicatie en empathie Emmanuel Bekaert, CEO

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: iedereen beklaagt zich erover dat de zoektocht naar technische profielen een hele klus is, soms zelfs mission impossible. Maar niet voor u, als we de cijfers bekijken?

Emmanuel Bekaert: “Het is onze corebusiness natuurlijk, maar toch denk ik dat er een aantal elementen zijn die een doorslaggevende rol spelen. Het allerbelangrijkste is: als bedrijf en werkgever willen wij er aantrekkelijk uitzien, sexy zeg maar.” Sophie Vangheluwe: “Concreet vertaalt zich dat in sfeer en visie. Als we werknemers outsourcen naar bedrijven, hebben wij een brugfunctie. Cruciaal daarbij is dat je in staat bent om je beloftes te houden naar beide partijen.”Emmanuel Bekaert: “Vergeet niet dat mensen op onze payroll blijven staan. We luisteren naar onze medewerkers. Bij ons komt de mens op de eerste plaats. We onderscheiden ons dankzij de waardevan onze mensen, niet door de prijzenvan onze diensten.”

Jobhopping is vandaag de dag bijna een normaal gegeven. Zijn de door jullie geplaatste mensen honkvast? Of willen ze ook vrij zijn om na een tijdje te kunnen kiezen voor een ander bedrijf?

Emmanuel Bekaert: “Laat ons zeggen dat je cocooners hebt enerzijds en vlinders anderzijds. Onze ervaring leert toch dat de cocooners in de meerderheid zijn.” Sophie Vangheluwe: “Ook hier is het altijd een kwestie van goed luisteren naar wat beide partijen willen. We zijn geen recruiter die mensen zomaar en klakkeloos plaatst. Als iemand naar de groentesector wil, dan zoeken we ook een job in de groentesector. Punt uit.” Emmanuel Bekaert: “We bedanken ook voor volume, volume, volume. Ik ben fier het te kunnen zeggen, maar ik ben hier enkel en alleen omringd door mensen die de hr-sector door ervaring door en door kennen. Trui bijvoorbeeld was eerder al vele jaren aan de slag bij Accent en bij Actief Interim. Zij kent de sector als geen ander. Men moet zich kunnen inleven in de wereld van de anderen. Je moet empathie hebben. Het is niet evident om het juiste dekseltje te vinden op het juiste potje. Mensen willen zich op vandaag goed voelen in hun job en houden ook rekening met hun work-life balans.”

U heeft inmiddels 4 ijzers in het vuur liggen: Spanorama (spanplafonds en printwanden), Certipower (laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen), Maxicon en Absolute Jobs (voor de industrie). Vanwaar uw stap naar het zelfstandig ondernemerschap?

Emanuel Bekaert: “Ik heb al van in mijn jeugd iets met techniek. De keuze vooreen elektromechanica-opleiding in het VTI van Roeselare, was in mijn geval de meest logische keuze. De interesse voor hr is pas later gekomen. Voor mijn eerste job ging ik als technieker aan de slag bij Westvlees. In bijberoep voerde ik hier en al daar al technische opdrachten uit. Die activiteit groeide meer en meer, en mondde in 2008 uit in de oprichting van een eigen bedrijf: Bekaert Technics, met standplaats Roeselare. Welke opdracht er ook op me afkwam, altijd was ik zelf op de werf aanwezig om de zaken op te volgen. Ik heb in die tijd heel veel West-Vlaamse bedrijven van binnenuit leren kennen. Op een mooie dag heb ik Bekaert Technics verkocht aan House of HR, de holding boven Accent Interim. Uiteraard hoorde daar een niet-concurrentiebeding bij. In augustus 2017 heb ik me dan voor de volle 100% ingekocht bij Maxicon, het bestaande bedrijf van Sophie Vangheluwe. Zij is nu de COO, en zij noch ik hebben daar al een seconde spijt van gehad.”

Koken kost geld. Waar haalde u het kapitaal vandaan?

Emmanuel Bekaert: “Ik had eerder al mijn bedrijf verkocht. Dat hielp de zaak al een beetje vooruit, maar het was niet genoeg. Daarom heb ik de hulp van bevriende ondernemers ingeroepen, 2 mensen van allure met ook heel veel ervaring in het ondernemerschap: Pieter Depoortere (Groep Monument, Ingelmunster) enJohan Verhelst (bouwgroep Verhelst, Oostende). Zij financierden en namen ook een minderheid in de overkoepelende holding AM Group, waaronder de hr-bedrijven Absolute Jobs, Absolute you, Maxicon Retail en Maxicon ressorteren.”

VOKA21_02_Maxicon6733_LR.jpg
Kabaal maken, dat doen we graag Trui Goderis, Sales Director

Wenst u alleen met de 4 bedrijven door te gaan? In deze tijden zijn misschien koopjes en verkoopjes te doen?

Emmanuel Bekaert: “Ik zal u niets verzwijgen. Er zijn de laatste tijd al heel veel private-equityspelers langsgekomen. En er zijn ook veel formele brieven met prijzen op mijn bureau beland. Maar ik denk er niet aan. Ik zie zelf nog voldoende opportuniteiten in de markt. Ik geef maar een voorbeeld: we zouden bij de technische beroepen ook een apart bedrijf kunnen oprichten voor IoT (Internet of Things), AI (artificiële intelligentie), zorgsector,… Er zijn natuurlijk 2 manieren om dat te doen: ofwel via een overname ofwel via een eigen initiatief. Die laatste piste geniet absoluut mijn voorkeur.” 

Corona dwingt bedrijven na te denken over hun businessmodel. Wat betekende dat voor jullie?

Trui Goderis: “En of we nagedacht hebben wat er moest gebeuren. Niemand maar dan ook niemand wist een jaar terug wat op ons afkwam, toch? De eerste lockdown was een schok. En ja, we hebben ons model aangepast. De belangrijkste aanpassing gebeurde op het vlak van communicatie. We hebben de communicatiekanalen met de bedrijven en met de ingezette personeelsleden danig geïntensifieerd. Open en direct, en online via Zoom als het moest en als het kon. Twee zaken moesten heel duidelijk zijn. Eén: we wilden sterker uit de crisis komen met een positieve boodschap. Twee: we hadden daarom meer dan ooit aandacht voor ons volledige team.” Emmanuel Bekaert: “We hebben met gans het bediendeteam, inclusief mezelf, rond de jaarwisseling alle 170 medewerkers een geschenkje gebracht. Van deur tot deur, persoonlijk. Vanuit de gedachte: Bedankt, we care’.”

U heeft zopas 4,5 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw hoofdkwartier. Kan u, behalve dat het een visitekaartje is, ook de return on investment berekenen van dergelijke investering?

Emmanuel Bekaert: “Het was belangrijk dat al de vennootschappen onder één dak aanwezig zijn; dat leidt tot kruisbestuiving voor de firma’s onderling. Efficiëntie is dus hét belangrijkste argument.” Sophie Vangheluwe: “Het is ook een marketinginstrument; dat voelen we nu al. We krijgen opvallend meer vragen van bedrijven en ook het aantal spontane sollicitaties groeit. Er is ruimte voorzien voor tafelvoetbal, een biljarttafel en een prachtige picknickruimte buiten. We vroegen voorafgaand aan de bouw aan de medewerkers wat ze absoluut wilden. Zo kwamen we uit op een strijkdienst en die hebben we hier nu in huis. De medewerkers zijn opgetogen want zo winnen ze wat meer vrije tijd en qualitytime met het gezin.”

Maxicon heeft ook al een filiaal in Drongen, Oost-Vlaanderen, waar zo’n 50 mensen aan de slag zijn. Merkt u een verschil met West-Vlaanderen en hoever reikt de ambitie nog?

Trui Goderis: “Er is wel degelijk een verschil. In Oost-Vlaanderen (maar we werken van daaruit ook tot in de regio Antwerpen) merken we dat er meer mensen zijn die een job zoeken. De arbeidsmarktkrapte zoals wij die kennen in West-Vlaanderen is er dus een stuk kleiner. In principe zou je dan ook denken dat je gemakkelijk mensen vindt in Oost-Vlaanderen, maar dat klopt niet helemaal, omdat sollicitanten er kunnen kiezen uit een heel breed aanbod van jobs.”

Technische beroepen waren vroeger zogenaamd minderwaardig, nu zijn ze onmisbaar. Is de maatschappelijke perceptie ook al veranderd, denkt u?

Sophie Vangheluwe: “Ja, en initiatieven zoals aandacht voor STEM-opleidingen hebben daar zeker toe bijgedragen.” Emmanuel Bekaert: “Als ik vaststel met welke looneisen pas afgestudeerden voor de dag komen, dan denk ik dat het antwoord op uw vraag enkel affirmatief kan zijn.”

Hoe zou u uw eigen managementstijl omschrijven? Wat zijn uw eigen credo’s?

Emmanuel Bekaert: “Eén principe is heilig: ik wil me laten omringen door mensen die uitblinken in hun eigen expertise. Dat is aardig gelukt, denk ik.”

Dames, hoe is de baas?

Sophie Vangheluwe (gniffelend): “Emmanuel heeft vooral moeten leren om de zaken los te laten. Vroeger wilde hij alles controleren, maar nu is het besef gegroeid dat dat toch niet lukt. Als er één persoon ziek was en niet op het werk verscheen, kon hij daar een nacht van wakker liggen. Nu gelukkig niet meer.” Emmanuel Bekaert: “Het klinkt misschien vreemd, maar een leider van een bedrijf moet er naar streven om zichzelf misbaar te maken. Vroeger dacht ik dat ik onmisbaar was. Dat hoor je me, onder meer dankzij beide dames rond de tafel, niet meer zeggen. Wat ook heeft meegespeeld, is de geboorte van mijn dochtertje. Ik wil ze ’s morgens zien opstaan en ’s avonds ook mee in bed helpen stoppen.” Trui Goderis: “Emmanuel is een bijzonder goede communicator gebleken. Iedereen weet hier perfect wat van hem of haar verwacht wordt.” Sophie Vangheluwe: “Hij is ook erg down to earth en erg menselijk.” Trui Goderis: “En niet te vergeten: hij is werkelijk altijd bereikbaar.”

Elk bedrijf heeft nood aan een onafhankelijk bestuurder, want elke bedrijfsleider heeft ook altijd een aantal oogkleppen op. Kan u in die bewering komen?

Emmanuel Bekaert: “Onafhankelijke bestuurders, in de strikte zin van het woord, hebben we niet. Maar we hebben wel bestuurders, met name onze aandeelhouders met wie ik één keer per trimester langdurig samenzit. Zij houden mij een spiegel voor, wat zorgt voor meerwaarde.”

Wat heeft u van hen al geleerd?

Emmanuel Bekaert: “Zij hebben ook al van mij geleerd hoor (proest het uit). Ernstig nu: als ik rustiger geworden ben in mijn aanpak, dan is dat dankzij hen. Vroeger sprong ik op alles wat bewoog en was ik ongerust over het minste. Zij hebben me tijdens corona ook een belangrijk principe bijgebracht: je moet blijven dansen in de regen, en niet wachten met dansen tot de storm over is.” Trui Goderis: “Kabaal maken, dat doen we graag. En we zien dat de meerderheid van de bedrijven dat ook doet. Het doet goed om dat zo aan te voelen. Dat geeft vertrouwen.” Sophie Vangheluwe: “Ik durf niet zeggen dat het al overal opnieuw volle bak draait, maar heel veel scheelt het toch niet meer.”

Bron: VOKA Ondernemers, Cambien Karel - Foto’s Achtergael Stefaan

Ondernemers 02_Deel1.png